Här är pokalen Ronaldo och Salah drömmer om

Den 26 maj är det dags för final i Champions League. Förutom äran och en snuskigt stor summa pengar får vinnande lag höja pokalen alla fotbollsfantaster bara kan drömma om.

ANNONS: Spela på kommande Champions League-final hos Mr Green –dubbel vinst på första insättningen för alla nya kunder!

Visste du att?

1. Den nuvarande Champions League-pokalen är 73.5 cm hög och väger 7.5 kg.

Bildkälla: Yury Dmitrienko/Shutterstock.com

2. Ronaldo vs. Salah
Ronaldo har fått lyfta den prestigefyllda pokalen hela 4 gånger. En gång med Manchester United och tre gånger med hans nuvarande lag Real Madrid.
Egyptiern Salah har inget Champions League-guld att skryta med ännu, men däremot en ”Player of the year”-trofé som han tilldelades för sina insatser säsongen 2017/2018.

Bildkälla: Marcos Mesa Sam Wordley / Shutterstock.com

3. Bara 5 klubbar i världen har en CL-pokal i sin samling
Om en klubb vinner tävlingen fem gånger eller tre år i rad får klubben behålla pokalen i sin samling. På 58 år är det bara Real Madrid, Ajax, Bayern München, Milan, Liverpool och Barcelona som har lyckats med det.

Bildkälla: CosminIftode / Shutterstock.com

4. Pokalen tog 340 timmar att tillverka 
Pokalen är designad och tillverkad i Berne (nära UEFA:s tidigare högkvarter) av en man vid namn Jürg Stadelmann. Den tog 340 timmar att tillverka och Jürg minns första mötet med UEFA’s dåvarande generalsekreterare Hans Bangerter:

”Min pappa Hans och jag träffade Hans Bengerter på hans kontor och täckte hela golvet med ritningar. Han gjorde kommentarer som ”Bulgarerna hade gillat botten på den där. Spanjorerna skulle gilla det här, men italienarna skulle föredra det här och tyskarna skulle nöja sig med det här”. Att ta fram designen var som att lägga ett pussel.”

UEFA:s nuvarande högkvarter i Nyon, Schweiz. Bildkälla: UEFA

6. År 2006 tillverkades en ny version
År 2006, lagom till turneringens 50-års jubileum, tillverkades en ny pokal i silver. Till skillnad från sina föregångare har den namnen på alla 50 klubbar som vunnit turneringen ingraverad på sidan.

7. Du kan köpa en kopia för 5.600 kr
Om du aldrig vinner en Champions League pokal, men ändå vill ha en hemma, så finns det kopior på bland annat Ebay att köpa. Här är en i skala 1:1 för drygt 5600 svenska kronor.

ANNONS: Spela på kommande Champions League-final hos Mr Green –dubbel vinst på första insättningen för alla nya kunder!

Dela artikeln med dina vänner på Facebook för att visa att du kan mest om Champions League!