Thomas Liw inför matchen mot Sandviken: ”Allt kan hända”

Han hoppas på ett nytt SM-guld, tror att Tuomas Määttä kan bli matchvinnare och har lagt klubbens påstådda ekonomiska problem åt sidan för att fokusera på säsongens viktigaste match. För Edsbyns huvudtränare Thomas Liw finns bara en sak just nu: – ”Att göra flest mål och ta oss till seger”.

JUST NU: Oddset du inte vill missa på Edsbyn-Sandviken! Lägg ditt spel på matchen här!

För ett år sedan coachade han fram Edsbyn till sitt tionde SM-guld och på lördag kan det vara dags igen när regerande mästarna tar emot årets guldfavorit Sandviken på Studenternas i Uppsala. Senast lagen möttes i en final var 2008 där Edsbyn vann med 11-6, en match som också gick till historien som den målrikaste SM-finalen någonsin. Om Edsbyns skyttekung Jonas Edling kan stå för en lika fin insats som 2008-års skyttekung Joakim Hedqvist är det inte omöjligt att Thomas Liw återigen får trä den ädlaste valören runt halsen, men han är försiktig med att ta ut segern i förskott.

– Det är en match där allt kan hända. Sandviken har fler landslagsspelare och rankas som ett bättre lag, men vi har förmågan att vinna när det drar ihop sig. Jag brukar aldrig tippa slutsiffror utan hoppas bara på att det blir en bra match. Sedan kommer det visa sig vilka som är starkast, säger Liw när vi når honom på telefon tre dagar innan match.

Läget i truppen beskriver han som stabilt och han räknar han med att alla ska vara tillgängliga för finalspel.

– Vi har i princip en skadefri trupp och formen är bra just nu. Vi känner att vi ligger i den fas vi vill vara. Alla ska vara redo för spel på lördag.

Som potentiell matchvinnare ser Liw Edsbyns kuggspelare och finsk bandys största framtidslöfte Tuomas Määttä, som den gångna säsongen svarat för 22 mål och 10 assist i grundserien. De som minns förra årets final vet också att 21-åringen stod för två av tre mål när Bollnäs besegrades med 3-1.

– Jag tror att Tuomas Määttä gör det igen. Han är en otroligt skicklig spelare med extremt hög kompetens när det kommer till skridskoåkning, teknik och blick för spelet. Det är en extraordinär spelare som kan göra saker på egen hand och skapa möjligheter för både sig själv och laget. Jag tror på honom i år igen.

Motståndarna Sandviken vill han dock inte underskatta. På frågan vilken spelare han kommer hålla ett extra öga på svarar han snabbt:

– Det är svårt att peka ut en enda spelare när Sandviken har flera bra landslagsspelare med i truppen. Det känns som att det är ett kollektiv vi möter. Även om Edlund gör flest mål är det inte så enkelt att vi bara behöver få stopp på honom. Det är kollektivet vi ska klara av om vi ska vinna.

Vilka faktorer kommer att avgöra finalen?

– Fasta situationer kommer att vara avgörande, men vi är bra på att skydda oss mot det. När det står och väger är det laget som är mest effektiva vid fasta situationer som vinner.

”Vi har i alla fall 50 % chans att vinna”

Vägen till finalen blev en tuff drabbning för Edsbyn där fem semifinalmatcher och en förlängning var det som krävdes för att slå Villa Lidköping. En känsla som är ”obetalbar” och det märks att längtan efter ett nytt SM-guld är stor hos Thomas Liw.

– Jag är oerhört sugen på ett guld givetvis. När vi blev klara för final var bland det finaste man kan vara med om. Den känslan är nästan obetalbar. Vinner man finalen är det en jättekrydda uppepå allt, men det viktigast var ändå att gå till final. Vi är 4000 i Edsbyn och för att vara en sådan liten stad är det unikt att vara på den här nivån. Känslan när vi vann i fjol och blev mottagna av hela Edsbyn det var en magisk känsla. Det vill jag uppleva igen och vi har ju i alla fall 50 % chans att vinna, så oddsen är bra, säger han och skrattar.

Vad som gör Edsbyn till svenska mästare 2018 är solklart:

– Vi vet hur man vinner och har kvaliteter i laget för att klara av bra motståndare. Tillsammans är vi ett starkt lag och det är det som ska ta oss till seger. Som jag sa förut har Sandviken fler landslagsspelare och rankas som ett bättre lag, men vi har förmågan att vinna när det drar ihop sig. Målet är att att göra flest mål och ta oss till seger.

Det har pratats en del om ekonomiska problem för både Edsbyn och Sandviken – svikande publiksiffror anges vara en av orsakerna – hur påverkar detta spelarna och dig som tränare?

– Vi gick ut och vädjade om lite extra hjälp från sponsorer och efter det blev det en nyhet om ekonomiska problem. Det är klart att vi påverkades på något sätt men signalerna jag har fått från styrelsen är att allt är under kontroll. Då har jag lagt det åt sidan för att fokusera fullt ut på matchen.

Nedräkningen har börjat och om två dagar står ni på isen på Studenternas i Uppsala. Vad kan publiken och de som följer matchen hemifrån förvänta sig?

– Jag hoppas på en folkfest med bra väder och fullsatt på läktaren. Till finalen i Tele2 Arena kom 17.000 personer så jag hoppas att vi slår det med 20.000 på läktarna på lördag. Publiken och båda lagen ska tillsammans se till att det blir en match vi sent ska glömma.

JUST NU: Oddset du inte vill missa på Edsbyn-Sandviken! Lägg ditt spel på matchen här!

Foto: Hannah Gustavsson/Bandybyn.se

Den 26 maj är det dags för final i Champions League. Förutom äran och en snuskigt stor summa pengar får vinnande lag höja pokalen alla fotbollsfantaster bara kan drömma om. Men visste du att..